Livdjur – finullsfår

Vi säljer livdjur, både baggar, tackor och lamm när det finns tillgång.

Alla är renrasiga – Svenskt finullsfår – och med i Elitlamm, med officiell härstamning och härstamningsbevis. De har även med i Maedi Visna-programmet och med M3-status. Besättningen är med i Svenska djurhälsovården – parasitprover tas två gånger om året. Inga tecken på fotröta finnes eller har funnits.

Våra får går in och ut när de vill.

Våra får har härstamning från både Västerbotten och södra Sverige. Baggarna är med i Svenska finullsföreningens inventering.

Slaktkropparna har fått resultat R och O från slakteriet. Slaktvikter 13-22 kg.

Ullen från våra får är både av finulls- och gobelängtyp – mest småkrusig finull. Den mjukaste svenska ullen, av de inhemska raserna. Den har även glans, till skillnad från merino. Vi har varit med i en ullinverntering där kvalité och fibertjocklek mätts.

Nyklippt finull

Nyklippt finull

Avel:

Nils, elitlammskod: 9PVT6-3QJ6, kommer från Anna-Karin Gustavsson i Mjölby. Också hon är erfaren när det gäller avel av finullsfåret. Nils har längre och lite glesare staplar än Strömsnäs – och således en mycket fin fäll. Han är född 2014. Färgen är vit. Honom behåller vi sannolikt ett par år till.

Strömnäs, var vår första avelsbagge och hade elitlammskod: 95YC3-9RTNE, han kom från Birgitta och Kurt Karlsson i Havsträsk. De har varit med om att avla på rasen sedan 1970-talet i Västergötland. Strömnäs var stor och fin med väldigt fint krus/finfibrig. Född 2011. Färgen är vit. Hans gener lever kvar i många av dagens bagglamm.

Strömnäs, vår avelsbagge är född 2011 och lika gammal som vår fårgård.

Strömnäs, vår avelsbagge är född 2011 och lika gammal som vår fårgård.

Vi har fina bagg- och tacklamm födda 2016 till försäljning. Alla vita. På vår facebooksida finns fler bilder, länk här! Ring för mer info, härstamning etc.

Mer info: Katarina Karlsson 070-272 82 47

Finullstackorna är väldigt bra mödrar. Normalt är det inga problem med lamning och anknytning. Tackan till vänster ligger och slickar sina två lamm, medan hon föder sitt tredje. Det enda som kanske inte är så bra, är att rasen ibland får nog så många lamm. Men mer än tre äv ovanligt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s